ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။မေတြ႕ျဖစ္တာ အေတာ္ၾကာေပမယ့္ မာင္ႏွမမ်ားအားလံုးကုိ အျမဲသတိရလ်က္ပါေနာ္။
ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္မွာ ဟင္းလ်ာအသစ္ေတြ မတင္ျဖစ္ေပမယ့္ အျမဲတမ္းလာေရာက္ အားေပးေနတဲ့ ေမာင္နွမေတြကုိလည္း ေက်းဇူးအထူးတင္လ်က္ပါေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္နဲ႕ အလြယ္တကူျပဳလုပ္နုိင္မယ့္ ဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစဦးေနာ္။တစ္ေန႕လည္ ကၽြန္မ ရံုးမွာ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္မ်ားနဲ႕အတူ ေန႕လည္စာစားေနရင္း ညီမေလး တစ္ေယာက္က ကၽြန္မကုိ ပူဆာပါတယ္။ အမရယ္ ႕ ႕ ႕ ညီမေလးကို ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းေလး လုပ္ေကၽြးပါလား ႕ ႕႕
အမအလုပ္မ်ားတာသိေပမယ့္ ဗန္းေသးေသးေလးနဲ႕တစ္ေယာက္စာေလာက္ပဲဖစ္ျဖစ္ လုပ္ေကၽြးပါ လားဟင္တဲ့ ႕ ႕ ႕ကၽြန္မလည္း လက္ေဆာင္ရထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကလည္း အသင့္ရွိ၊ ဂ်ံဳမႈန္႕၊ အုန္းသီး၊ သၾကား၊ ေထာပတ္စတာေတြလည္း အသင့္ရွိတာနဲ႕ ဒီတစ္ပတ္ပိတ္ရက္က်ရင္ လုပ္ေပးမယ္လုိ႕ ကတိေပး လုိက္ပါတယ္၊ လုပ္မယ့္လုပ္ တစ္ေယာက္စာေတာ့မဟုတ္ဘူးေနာ္၊ အားလံုးစားလုိ႕ရေအာင္ တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားေလး လုပ္လုိက္မယ္လုိ႕ဆံုးျဖတ္လုိက္ပါတယ္။ေနျပည္ေတာ္မွာ အေျခခ်ေနရတာမုိ႕ မုန္႕ဖုတ္ရမယ့္ ဗန္းလည္းမရွိ၊ အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႕ ဖုတ္ရမွာ မုိ႕ မုန္႕ဖုတ္ရမယ့္ဗန္းကုိ Capital မွာ အေျပးသြား၀ယ္ခဲ့ပါေသးတယ္။ စစခ်င္း မုန္႕လုပ္တုန္းက မီးေသြးနဲ႕ အေပၚမီးေအာက္မီးဖုတ္မယ္လုိ႕ စိတ္ကူးထားခဲ့ေပမယ့္ ကၽြန္မရဲ႕ မီးဖုိေဆာင္ေလးထဲမွာ မီးေသြး ဖုိေမႊးလုိက္ရင္ ညစ္ပတ္သြားမွာစုိးတာနဲ႕ပဲ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္နဲ႕ အရင္ စမ္းသပ္ၾကည့္မယ္ဆုိျပီး လုပ္ၾကည့္ရာကေန ေအာင္ျမင္ခဲ့တဲ့ မုန္႕ေလးမုိ႕လုိ႕ ေမာင္နွမေတြအတြက္ လည္း မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပံုမွန္ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းအတုိင္းပါပဲေနာ္။ ရခုိင္ငွက္ေပ်ာသီး တစ္ဖီး၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ ၁၅ က်ပ္သား၊ အုန္းသီး တစ္လံုး၊ ေထာပတ္ ၁၀ က်ပ္သား၊ သၾကား ၁၀ က်ပ္သား၊ (အခ်ဳိအရသာ ပါ၀င္မႈကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အေပၚ မူတည္ျပီး ထည့္ႏုိင္ပါ တယ္ေနာ္) ဆားအနည္းငယ္၊ မုန္႕လုပ္ရာမွာ သံုးတဲ့ ပန္းေရာင္အမႈန္႕နဲ႕ ဘိန္းေစ့တုိ႕ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။အုန္းသီးကုိျခစ္ျပီးတဲ့အခါ အုန္းႏုိ႕ရည္ညွစ္ယူထားျပီး အုန္းသီးဖတ္ေတြကုိ ဖယ္ထားပါ။ ငွက္ေပ်ာ သီးကုိ အခြံႏႊာေပးထားပါ။ ျပီးတဲ့အခါ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးကုိ ယူျပီးေတာ့ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ငွက္ေပ်ာသီးရယ္၊ အုန္းႏုိ႕ ရည္ရယ္၊ အုန္းသီးဖတ္ရယ္၊ ေထာပတ္ သံုးပံုႏွစ္ပံုရယ္၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး သမေအာင္ နာနာ နယ္ေပးပါေနာ္။ နယ္တာသမသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့မုန္႕ထဲကုိ ပန္းေရာင္မႈန္႕ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပံုစံခြက္ေလးေတြကုိ စုတ္တံေလးနဲ႕ ေထာပတ္ေတြကုိ သုတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဘိန္းေစ့ေလးေတြျဖဴးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွမုန္႕ႏွစ္ေလးေတြကုိ ပံုစံခြက္ရဲ႕ သံုးပံုႏွစ္ပံုေလာက္ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္ထဲမွာ ၃ မိနစ္အပူေပးလုိက္ပါ။ အပူေပးလုိက္တဲ့အခါ မုန္႕ေလးေတြ ပြတက္လာပါ လိမ့္မယ္။ ၃ မိနစ္အပူေပးျပီးတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕ေတြကုိ ေၾကြပန္းကန္ျပားထဲ ေမွာက္ထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ထပ္ ၇ မိနစ္ အပူျပန္ေပးပါ။ မုန္႕သားက်က္မက်က္ကုိ သြားၾကားထုိးတံေလးနဲ႕ မုန္႕ကုိ ထုိးၾကည့္ပါ။ မုန္႕သားေတြက သြားၾကားထုိးတံမွာ ကပ္ပါမလာဘူးဆုိရင္ မုန္႕က်က္ပါျပီေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ကပ္ပါလာ တယ္ဆုိရင္ေနာက္ထပ္ ၂ မိနစ္ေလာက္ အပူထပ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ လည္း ျပည့္စံု၊ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ပံုစံခြက္ေလးနဲ႕ လွပဆန္းၾကယ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။ အလွဴမဂၤလာပြဲမ်ားအတြက္ဆုိရင္ေတာ့ အျမင္လည္းလွျပီး လွီးရတာ အတံုး မညီမွာ၊ မုန္႕သား ပဲ့ထြက္သြားမွာ မစုိးရိမ္ရတဲ့အတြက္ သိပ္ကုိ မ်က္ႏွာပန္းလွေစတဲ့ ျမန္မာ့ရုိးရာ မုန္႕စစ္စစ္ပါ။ မီးေသြး မီးဖုိမရွိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ သိပ္ကုိအဆင္ေျပပါတယ္။ မီးေသြးျပာေတြလြင့္ျပီး မီးဖုိေဆာင္ ညစ္ပတ္မွာလည္း မစုိးရိမ္ရေတာ့သလုိ မီးေသြးနဲ႕ဖုတ္ရသလုိ အက်က္မညီမွာတုိ႕၊ မုန္႕တူးသြားမွာတုိ႕ မစုိးရိမ္ရေတာ့ဘူးေလ။ ကၽြန္မတုိ႕ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း ျမန္မာ့ရုိးရာမုန္႕တစ္မ်ဳိးုျဖစ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္း ေလးကုိ အဆင္းေရာ အနံအရသာပါ ျပည့္စံုစြာနဲ႕ စားသံုးနုိင္ဖုိ႕အတြက္ ပိတ္ရက္မွာ လုပ္စားၾကပါဦးစုိ႕လားေနာ္။ ခ်စ္စဖြယ္မုန္႕ပံုစံေလးေတြရခဲ့တာကေတာ့ ရပ္ေ၀းေျမကေန ပံုစံခြက္ေလးေတြကုိ ကၽြန္မဆီ တကူးတကပုိ႕ေပးရွာတဲ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္းမျဖစ္ရင္ အိပ္လုိ႕မေပ်ာ္ပါဘူးေျပာခဲ့ဖူးတဲ့ ညီမေလး မာရီယာပါေနာ္။ ညီမေလးမာရီယာကုိလည္း မုန္႕ပံုလွလွေလးေတြရေအာင္ ပံုစံခြက္ေလးေတြ သတိတရနဲ႕ ပုိ႕ေပးတဲ့ အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။myanmarkitchen
ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္မွာ ဟင္းလ်ာအသစ္ေတြ မတင္ျဖစ္ေပမယ့္ အျမဲတမ္းလာေရာက္ အားေပးေနတဲ့ ေမာင္နွမေတြကုိလည္း ေက်းဇူးအထူးတင္လ်က္ပါေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္နဲ႕ အလြယ္တကူျပဳလုပ္နုိင္မယ့္ ဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစဦးေနာ္။တစ္ေန႕လည္ ကၽြန္မ ရံုးမွာ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္မ်ားနဲ႕အတူ ေန႕လည္စာစားေနရင္း ညီမေလး တစ္ေယာက္က ကၽြန္မကုိ ပူဆာပါတယ္။ အမရယ္ ႕ ႕ ႕ ညီမေလးကို ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းေလး လုပ္ေကၽြးပါလား ႕ ႕႕
အမအလုပ္မ်ားတာသိေပမယ့္ ဗန္းေသးေသးေလးနဲ႕တစ္ေယာက္စာေလာက္ပဲဖစ္ျဖစ္ လုပ္ေကၽြးပါ လားဟင္တဲ့ ႕ ႕ ႕ကၽြန္မလည္း လက္ေဆာင္ရထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကလည္း အသင့္ရွိ၊ ဂ်ံဳမႈန္႕၊ အုန္းသီး၊ သၾကား၊ ေထာပတ္စတာေတြလည္း အသင့္ရွိတာနဲ႕ ဒီတစ္ပတ္ပိတ္ရက္က်ရင္ လုပ္ေပးမယ္လုိ႕ ကတိေပး လုိက္ပါတယ္၊ လုပ္မယ့္လုပ္ တစ္ေယာက္စာေတာ့မဟုတ္ဘူးေနာ္၊ အားလံုးစားလုိ႕ရေအာင္ တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားေလး လုပ္လုိက္မယ္လုိ႕ဆံုးျဖတ္လုိက္ပါတယ္။ေနျပည္ေတာ္မွာ အေျခခ်ေနရတာမုိ႕ မုန္႕ဖုတ္ရမယ့္ ဗန္းလည္းမရွိ၊ အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႕ ဖုတ္ရမွာ မုိ႕ မုန္႕ဖုတ္ရမယ့္ဗန္းကုိ Capital မွာ အေျပးသြား၀ယ္ခဲ့ပါေသးတယ္။ စစခ်င္း မုန္႕လုပ္တုန္းက မီးေသြးနဲ႕ အေပၚမီးေအာက္မီးဖုတ္မယ္လုိ႕ စိတ္ကူးထားခဲ့ေပမယ့္ ကၽြန္မရဲ႕ မီးဖုိေဆာင္ေလးထဲမွာ မီးေသြး ဖုိေမႊးလုိက္ရင္ ညစ္ပတ္သြားမွာစုိးတာနဲ႕ပဲ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္နဲ႕ အရင္ စမ္းသပ္ၾကည့္မယ္ဆုိျပီး လုပ္ၾကည့္ရာကေန ေအာင္ျမင္ခဲ့တဲ့ မုန္႕ေလးမုိ႕လုိ႕ ေမာင္နွမေတြအတြက္ လည္း မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပံုမွန္ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းအတုိင္းပါပဲေနာ္။ ရခုိင္ငွက္ေပ်ာသီး တစ္ဖီး၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ ၁၅ က်ပ္သား၊ အုန္းသီး တစ္လံုး၊ ေထာပတ္ ၁၀ က်ပ္သား၊ သၾကား ၁၀ က်ပ္သား၊ (အခ်ဳိအရသာ ပါ၀င္မႈကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အေပၚ မူတည္ျပီး ထည့္ႏုိင္ပါ တယ္ေနာ္) ဆားအနည္းငယ္၊ မုန္႕လုပ္ရာမွာ သံုးတဲ့ ပန္းေရာင္အမႈန္႕နဲ႕ ဘိန္းေစ့တုိ႕ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။အုန္းသီးကုိျခစ္ျပီးတဲ့အခါ အုန္းႏုိ႕ရည္ညွစ္ယူထားျပီး အုန္းသီးဖတ္ေတြကုိ ဖယ္ထားပါ။ ငွက္ေပ်ာ သီးကုိ အခြံႏႊာေပးထားပါ။ ျပီးတဲ့အခါ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးကုိ ယူျပီးေတာ့ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ငွက္ေပ်ာသီးရယ္၊ အုန္းႏုိ႕ ရည္ရယ္၊ အုန္းသီးဖတ္ရယ္၊ ေထာပတ္ သံုးပံုႏွစ္ပံုရယ္၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး သမေအာင္ နာနာ နယ္ေပးပါေနာ္။ နယ္တာသမသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့မုန္႕ထဲကုိ ပန္းေရာင္မႈန္႕ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပံုစံခြက္ေလးေတြကုိ စုတ္တံေလးနဲ႕ ေထာပတ္ေတြကုိ သုတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဘိန္းေစ့ေလးေတြျဖဴးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွမုန္႕ႏွစ္ေလးေတြကုိ ပံုစံခြက္ရဲ႕ သံုးပံုႏွစ္ပံုေလာက္ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မုိက္ကရုိေ၀့ဖ္ထဲမွာ ၃ မိနစ္အပူေပးလုိက္ပါ။ အပူေပးလုိက္တဲ့အခါ မုန္႕ေလးေတြ ပြတက္လာပါ လိမ့္မယ္။ ၃ မိနစ္အပူေပးျပီးတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕ေတြကုိ ေၾကြပန္းကန္ျပားထဲ ေမွာက္ထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ထပ္ ၇ မိနစ္ အပူျပန္ေပးပါ။ မုန္႕သားက်က္မက်က္ကုိ သြားၾကားထုိးတံေလးနဲ႕ မုန္႕ကုိ ထုိးၾကည့္ပါ။ မုန္႕သားေတြက သြားၾကားထုိးတံမွာ ကပ္ပါမလာဘူးဆုိရင္ မုန္႕က်က္ပါျပီေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ကပ္ပါလာ တယ္ဆုိရင္ေနာက္ထပ္ ၂ မိနစ္ေလာက္ အပူထပ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ လည္း ျပည့္စံု၊ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ပံုစံခြက္ေလးနဲ႕ လွပဆန္းၾကယ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္းေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။ အလွဴမဂၤလာပြဲမ်ားအတြက္ဆုိရင္ေတာ့ အျမင္လည္းလွျပီး လွီးရတာ အတံုး မညီမွာ၊ မုန္႕သား ပဲ့ထြက္သြားမွာ မစုိးရိမ္ရတဲ့အတြက္ သိပ္ကုိ မ်က္ႏွာပန္းလွေစတဲ့ ျမန္မာ့ရုိးရာ မုန္႕စစ္စစ္ပါ။ မီးေသြး မီးဖုိမရွိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ သိပ္ကုိအဆင္ေျပပါတယ္။ မီးေသြးျပာေတြလြင့္ျပီး မီးဖုိေဆာင္ ညစ္ပတ္မွာလည္း မစုိးရိမ္ရေတာ့သလုိ မီးေသြးနဲ႕ဖုတ္ရသလုိ အက်က္မညီမွာတုိ႕၊ မုန္႕တူးသြားမွာတုိ႕ မစုိးရိမ္ရေတာ့ဘူးေလ။ ကၽြန္မတုိ႕ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း ျမန္မာ့ရုိးရာမုန္႕တစ္မ်ဳိးုျဖစ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္း ေလးကုိ အဆင္းေရာ အနံအရသာပါ ျပည့္စံုစြာနဲ႕ စားသံုးနုိင္ဖုိ႕အတြက္ ပိတ္ရက္မွာ လုပ္စားၾကပါဦးစုိ႕လားေနာ္။ ခ်စ္စဖြယ္မုန္႕ပံုစံေလးေတြရခဲ့တာကေတာ့ ရပ္ေ၀းေျမကေန ပံုစံခြက္ေလးေတြကုိ ကၽြန္မဆီ တကူးတကပုိ႕ေပးရွာတဲ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္းမျဖစ္ရင္ အိပ္လုိ႕မေပ်ာ္ပါဘူးေျပာခဲ့ဖူးတဲ့ ညီမေလး မာရီယာပါေနာ္။ ညီမေလးမာရီယာကုိလည္း မုန္႕ပံုလွလွေလးေတြရေအာင္ ပံုစံခြက္ေလးေတြ သတိတရနဲ႕ ပုိ႕ေပးတဲ့ အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။myanmarkitchen
Post a Comment
မွတ္ခ်က္ေပးခ်င္ေသာ၊လူၾကီးမင္းမ်ားခင္ဗ်ား။ ယဥ္ယဥ္ေက်းေက်းေျပာေစလိုပါတယ္။လာေရာက္အားေပးေသာ စာဖတ္ပရိသတ္ေတြကိုလည္း အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါတယ္။